Dosadašnja druženja

14. NetWorking Day - Poslovni susreti, Novi Sad, Master centar

Protekle nedelje u Novom Sadu su u kongresnom centru Master, održani 14. NetWorking Day – Poslovni susreti, koji se u ovom gradu organizuju dve godine unazad u cilju promocije preduzetništva i poslovnog umrežavanja.

14. Networking Day "Od ideje do kompanije" ugostio je operativnog direktora poznate novosadske "gejming" kompanije Eipix Entertainment Igora Zarola, izvršnog direktora firme Vitalon Group, Vukašina Bajića i profesora Bojana Lalića sa Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada.

Govoreći o tome kako je nastao Eipix, Igor Zarol je njihovim primerom pokazao kako se velike kompanije stvaraju ne sa posebnom idejom o tome da se stvori velika firma, već tako što se prati lični afinitet i strast. 

- Eipix je tako nastao pre 12-13 godina iz strasti prema video igrama i kao potreba da radimo nešto drugačije
- naveo je Igor i dodao da "danas, sa svojih 300 zaposlenih, Eipix nije predominantno IT firma, već spada u domen kreativne industrije. Svega 20-30% naših zaposlenih su programeri, ostali su umetnici, pisci i drugi."

Oko 300 stalno zaposlenih raspoređeni su u centrima u Novom Sadu, Beogradu, Vršcu i Valjevu, a mlade kadrove zapošljavaju odmah, kao "sveže" diplomirane stidente i za njih organizuju dodatne obuke. 

Zarol je ohrabrio sve mlade da počnu da realizuju svoje poslovne ideje ako ih imaju i da se ne obeshrabre prvim neuspehom. 

- Rizik koji mozda izgleda kao ogroman, i nije toliko veliki koliko izgleda kada počinjemo i zato je mladima potrebna podrška društva i bliskog okruženja da istraju.

Vukašin Bajić je izvršni direktor Vitalon Group iz Novog Sada i druga generacija menadžera iz porodice. Vukašinova oblast interesovanja je motociklizam, a s obzirom na to da je Vitalon ozbiljna porodična firma koja postoji od 1990. godine, doneo je odluku da se posveti porodičnom biznisu. Zanimljivo je napomentu da je Vukašin svoj rad u porodičnoj firmi započeo angažmanom u magacinu, dok je pre Vitalona, radio i u drugim firmama kako bi stekao radno iskustvo. 

– Moj radni dan krecć obilaskom magacina, to mi je navika iz perioda kada sam tamo radio - kaže Vukašin.

- Kada je moj otac počeo da proizvodi čajeve, odnosno kasnije, dijetetske suplemente, nije imao formalna znanja iz ove oblasti, ali nije odustajao od svoje namere, učio je i čitao stručne knjige samostalno i uspeo da napravi kompaniju koja danas uspešno posluje i van Srbije. Uključivši se u porodični posao Vukašin je uneo sveže ideje i krenuo u razvoj kompanije u pravcu rebrendiranja i otvaranja novih tržišta. Trenutno, radi na pokretanju tržišta u Nigeriji.

O tome da li pokrenuti inovativni posao ili posao koji je već dokazano uspešan, domaćin skupa Irena Lalić razgovarala je i sa profesorom Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada, šefom Katedre za proizvodne sisteme i organizacioni menadžment, dr Bojanom Lalićem. Kako je naveo, inovaciju je neuporedivo teže pokrenuti nego već oproban i dokazan biznis, ali za svaki poslovni uspeh potrebna je strast, razumevanje, posvećensot i sposobnost da se posao stalno unapređuje. 

- Da biste svoju ideju pretvorili u biznis trebalo bi da budete ubedljivi, da istrajete i verujete u svoje ideje, a mladi koji pokreću svoje poslove danas to jesu - dodao je profesor Lalić.

Profesor je objasnio i pojam "inteligentno privređivanje", rekavši da je to holistički pristup privređivanju, prema dobrobiti za sve, celokupnom društvu a ne samo u cilju sticanja dobara. Preduzetništvo u Srbiji je još mlado i potrebno je stalno raditi na kreiranju adekvatnog ambijenta u društvu da bi se razvijalo, istakao je profesor.

Naredni NetWorking Day – Poslovni susreti biće organizovani u Beogradu, pod pokroviteljstvom kompanija Telekom Srbija i Societe generale banka. Više informacija je na sajtu www.networkingday.rs