Dosadašnja druženja

13. NetWorking Day - Poslovni susreti, Beograd, Azzaro Red Club

U Beogradu, je prosle nedelje u četvrtak, 05. oktobra održan još jedan događaj NetWorking Day – Poslovni susreti.  Tematski vezan za poslovnu komunikaciju, i ovaj NetWorking Day bio je prilika da se susretnu i upoznaju učesnici iz oblasti biznisa i preduzetništva zainteresovani za navedenu temu.

Razgovorljivi gosti Irene Lalić, pričali su o potrebi edukacije unutar kompanija u oblasti poslovne komunikacije, kako u cilju dobre interne komunikacije i sprečavanja konflikata, tako i zbog kreiranja odnosa sa klijentima.

Lela Saković, konsultantkinja u oblasti poslovnih komunikacija i vlasnica edukativnog centra “Poslovna komunikacija – može i bez stresa“, posebno je kroz zanimljiv primer objasnila „kako komunkacija može da nas odvede u propast a kako može da nas spasi”. Naime, često se nalazimo u situacijama kada možemo izazvati negativan efekat kod osoba sa kojima komunciramo, bez obzira da li komuniciramo verbalno ili neverbalno.

Dr Nikola Čanak, profesor komunikologije, naglasio je da je komunikacija, pored svih elemenata koje podrazumeva, pre svega razmena energija i počinje unutar nas samih. “Najbolji komunikatori su oni koji imaju visok nivo energije a opet toliko superiorni da im nije potrebno da budu agresivni.“ – rekao je dr Čanak.

„Povratna informacija je dokaz da smo rekli nešto na pravi način. Spremniji smo da pričamo nego da slušamo. Kompanije imaju potrebu da nešto kažu često ne razmišaljajući kako će to biti prihvaćeno sa druge strane.“ – istakla je Lela i dodala da “više od 75% konflikata unutar kompanija nastaje zbog problema u komunikaciji. Osnivači firme su odgovorni, kada se radi o malim firmama, za imidž firme i korporativnu kulturu koja se kasnije teško menja.“.

U drugom panelu, učestvovali su Ivana Marjanov ispred Telekoma Srbija, šefica službe marketing komunikacija i Milan Maglov, preduzetnik, specijalista za društvene mreže. “Kompanija mora da postoji i “online” da bi adekvatno komunicirala sa klijentima” – rekla je Ivana Marjanov a Milan Maglov, rekao je da se komunikacija menja a nadogradnja je komunikacija preko društvenih mreža. Kako Milan kaže, „ne postoji biznis koji ne treba da sa potrošačima komunicira preko društvenih mreža.“.

Ivana Marjanov je naglasila da male firme komunikacijom putem društvenih mreža  afirmišu svoje biznise i dolaze do klijenata.

Goveći o internoj komunikaciji u velikoj korporaciji, Ivana je pomenula obuke i tim bildinge koji pospešuju dobru internu komunikaciju a koje se vrlo često organizuju u Telekomu Srbija.

Kompanija Telekom Srbija je nacionalni pokrovitelj događaja a u čast proslave 20 godina rada, prisutnim posetiocima je poklonjeno 20 prigodnih poklona. Nacionalni pokrovitelj NetWorking Day – Poslovnih susreta je i Societe Generale banka.