Dosadašnja druženja

1. NetWorking Day - Poslovni susreti, Beograd, Azzaro Red Club

U četvrtak, 28. januara održan je prvi Networking Day u  2016. godini. Irena Lalić, organizator događaja, ugostila je svoje sagovornike, goste privrednika iz cele Srbije i medijske partnere u prijatnom ambijentu restorana Azzaro Red Club. Za događaj je vladalo veliko interesovanje i zabeležena je rekordna poseta.

U panel diskusija na temu “Novi izazovi u novoj godini” Irena je razgovarala sa   Radetom Rakočevićem, savetnikom za investicije Senzal capital, Biljanom Trifunović, finansijskim konsultantom, Ifa,   Robertom Čobanom, predsednikom Color Press Gupe i Nebojšom Matićem, vlasnikom i direktorom kompanije Mikroelektronika.

Na početku, Irena je objasnila suštinu događaja “Networking Day-Poslovni susreti”: “Na isto mesto u isto vreme dovodimo preduzetnike, menadžere i vlasnike malih i srednjih preduzeća i velikih kompanija s ciljem da spajamo 'male' i 'velike', i u nameri da se ostvare kontakti, dogovore novi poslovi, naučimo nešto novo i sve to, u sjajnoj atmosferi, uz osmeh i pozitivan stav!”

Sagovornici su se prvo osvrnuli na svoje početke i put koji su prešli do sada. Nebojša Matić: „Kada nemaš izvor prihoda moraš da razmišljaš i moras da se boriš. Važno je da odabereš posao koji znaš da radiš i koji voliš. Tako sam i ja znao šta volim i šta mogu da radim, počeo sam i uz pomoć dobrih saradnika uspeo.”

Biljana Trifunović: “Nisam mogla da biram. Kada sam bila prva godina fakulteta otac mi je otvorio knjigovodstvenu firmu. Tako sam počela a imala sam snažnu podršku prvo oca, a kasnije muža, svekra, sina i kumova...Ta podrška mi je bila dragocena.“

Robert Čoban: “Mi smo počeli kada je na tržištu bio prostora jer su se velike izdavačke kuće polako gasile. Iskoristili smo momenat i krenuli. Sadašnji trenutak je drugačiji i ne mogu tako nešto da savetujem mlade koji tek počinju.“

Rade Rakočević, savetnik za investiranje: “ Najveća investicija je u znanje”

Razgovaralo se o tome koji nas poslovni izazovi očekuju u 2016. godini, Robert Čoban vidi izazov u efektima vanrednih parlamentarnih izbora, Biljana Trifunović je istakla neophodnost stalnog praćenja zakona o poreskom postupku i administraciji.

Čuli su se zanimljivi odgovori na pitanje, koji savet bi dali ljudima koji se u ovom trenutku odlučuju za privatan biznis: Biljana Trifunović:“ Ako ne znate šta želite, nemojte ni počinjati!“

Nebojša Matić: „Treba prvo da znaš tačno šta hoćeš, da to kažeš i da to i uradiš. Najbolje bi bilo da to što radiš voliš.”

Rade Rakočević: “Morate pronaći nešto u čemu ste prvi i jedinstveni, nešto što niko drugi ne radi i onda se tome posvetiti. Evo na primer ja učestvujem u projektu Baby Gym- prva teretana za bebe u Srbiji.“

Događaju je prisustvovao i predstavnik ministarstva privrede koji je pomenuo kako je osmišljena platforma Vlade Srbije za podršku preduzetništvu, koliko je ovaj segment privrede važan za razvoj ekonomije naše zemlje šta privrednici konkretno mogu da očekuju kao pomoć.

O tome kako na izazove u predstojećoj godini gledaju menadžeri velikih kompanija u Srbiji, i koje potencijale Srbija ima govorila, je Tatjana Lukić iz kompanije Microsoft. Ona je naglasila da su izazovi podsticaj da se ide napred, i da je strategija razvoja jedne kompanije zasnovana na stalnom usavršavanju zaposlenih i usvajanju novih tehnologija. Istakla je da Srbija ima veliki broj obrazovanih i vrednih ljudi i da su oni upravo pravi potencijal koji treba da se iskoristi.

Efekti ovog druženja tek će osetiti i čuti, a ono što smo uspeli da saznamo je da je tokom večeri dogovorena saradnja između Mikroelektronike i jedne manje kompanije, kao i ostvarerni mnogi drugi kontakti koji će rezultirati poslovnim dogovorima a to je i cilj ovih susreta.